miércoles, 29 de octubre de 2014

                    LA FESTA DE TOTS SANTS  i  HALLOWEEN.


Sabies què?...

HALLOWEEN
Així va començar...

L'origen del Halloween es remonta al festival celta de Samhain. Els celtes que vivien fa 2000 anys a l'àrea d'Irlanda, Regne Unit i nord de França celebraven l'any nou l'1 de novembre. Aquest dia marcava la fi de l'estiu i la collita i el principi del fred i fosc hivern, temps que normalment s'associava a la mort humana. Els celtes pensaven que la nit de cap d'any la frontera entre els móns dels vius i els morts desapareixia i els esperits dels morts tornaven.Els celtes creien que en aquesta data els esperits podien eixir dels cementeris i ficar-se en els cossos dels vius per resucitar.Per evitar-ho els celtes embrutaven la seua i hi posaven ossos, calaveres... Creien que la presència d'aquests esperits a banda de fer malbé les collites i causar problemes, ajudaven als Druides o sacerdots celtes a fer prediccions sobre el futur, profecies que confortaven la gent i la guiaven durant el llarg hivern.Per commemorar l'esdeveniment els druides feien fogueres gegants on cremaven animals com a sacrificis als Déus celtes. Durant la celebració es vestien amb caps i pells d'animals i intentaven esbrinar el seu futur.


Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes.

La festa va ser exportada als Estats Units per emigrants europeus al segle XIX, cap a 1846. Aquest any es va celebrar el primer desfilada de Halloween a Minnesota i després li van seguir altres estats. La internacionalització de Halloween es va produir a finals dels anys 70 i principis dels 80 amb el cinema i  les sèries de tele


Quin és l'origen del "trick or treat"? ( El truco o trato “espanyol”)


La tradició del "trick or treating" probablement té el seu origen en les desfilades que tenien lloc a Anglaterra. Durant aquestes celebracions els ciutadans més pobres demanaven menjar de casa en casa i les famílies els donaven uns pastissos anomenats "soul cakes" (pastissos d'ànimes) i ells a canvi prometien resar pels difunts de les seues famílies.
La distribució d'aquests pastissos va ser una iniciativa de l'Església en substitució de la pràctica antiga de deixar vi i menjar per als esperits. Aquesta pràctica, va passar a ser realitzada pels nens que anaven de casa en casa al seu barri demanant, beguda, menjar o diners.


Per què les carabasses són un símbol de Halloween?


La costum de buidar carabasses ve probablement del folklore irlandès; el "Jack or Lantern". La llegenda conta que un home anomenat Jack va enganyar el dimoni i el va tancar en un arbre dibuixant una creu al tronc. Després va fer un tracte amb ell; si mai més no el tornava a temptar, el deixaria eixir.
D'acord amb la llegenda, després que Jack va morir, se li va denegar l'entrada al cel per les seues pràctiques i a l'infern per haver enganyat el diable. Aquest li va donar una espelma dins d'un nap per guiar-lo en la foscor.
Els irlandesos utilitzaven naps com a "Jack's lanterns" originàriament, però quan els immigrants van arribar a Amèrica el 1840, van trobar que les carabasses eren més atractives i fàcils de buidar.

i nosaltres celebrem ...? TOTS SANTS, és clar!

Era creença comuna que la nit de Tots Sants les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i els llocs on havien viscut. Aquesta idea del retorn dels avantpassats no anava sempre lligada als temors que inspira la mort i els esperits en la nostra cultura i que es veu reflectida en l'existència d'una literatura o un cinema de terror basats en la idea del retorn dels difunts.
Sense afirmar que no existís aquest caràcter terrible, cal apuntar que, en les antigues cultures, els difunts, i especialment els avantpassats, eren considerats com a protectors de la casa, com una mena de petites divinitats familiars en qui confiar.
Aquesta idea dels morts-protectors es conserva encara en moltes de les tradicions. Hi ha costums relacionats amb el foc i les ànimes.Es creu que les ànimes que són al purgatori retornen a les cases i si troben bona acollida de part dels seus familiars, van directes al cel, i si no, han de continuar penant.

Les visites al cementeri.

El dia de Tots Sants i, sobretot, el dia de Difunts, el 2 de novembre, la gent va als cementeris a visitar les tombes dels avantpassats, a guarnir-les amb flors i a arranjar el seu aspecte exterior.
Les visites al cementeri tenien un caire més ampli que l'anar a visitar les tombes familiars: la gent es passejava pel cementeri. La posició social de les diferents persones o famílies no deixava de quedar reflectida fins i tot després de la mort. Encara avui, molta gent es dedica, en aquesta diada dels Difunts, a portar flors no només als parents més propers, sinó a familiars més llunyans, amics o coneguts. La visita al cementeri constitueix, ara per ara, un dels pocs signes col.lectius de record dels difunts a la nostra societat.

LA GASTRONOMIA

 Dolços de Tots Sants

Les postres i els dolços són els menjars més saborosos, els que sempre esperem trobar a la taula. Molts d'ells tenen un calendari precís vinculat a les festivitats populars i Tots Sants no hi està fora.
A la tardor i l'hivern no disposem de fruites i utilitzem només sucre, farina, ametlla, moniato, carabassa, nous, ous i oli. Sembla mentida que ingredients tan austers puguen donar-nos tan bons resultats.

És el cas de les pastes que es fan per Tots Sants. Al territori valencià mengem bunyols de vent, ossets de sant i fogasses.



viernes, 17 de octubre de 2014

Valencià ( 4t. ESO),

Valencià ( 4t. ESO),

Valencià ( 4t. ESO),

Valencià ( 1r. ESO),

Valencià (2n.ESO),

Valencià ( 3r. ESO),

Valencià (2n.ESO),

Valencià (2n.ESO),

Valencià ( 3r. ESO),

Valencià ( 3r. ESO

sábado, 11 de octubre de 2014

Valencià ( 3r. ESO),

                  " Y morirme contigo si me matas,
                    y matarme contigo si te mueres,
               porque el amor cuando no muere mata,
            porque amores que matan nunca mueren."

                            JOAQUÍN SABINA

Hay amores que matan, y no sólo en el sentido poético del término, sino lamentablemente en la realidad. A las peleas tormentosas, a las escenas propias del amor-odio suceden los maltratos que, en ocasiones, acaban en un reguero de sangre y en los telediarios. Un amor que te destruye, a veces vistosamente,pero otras lenta y sordamente, no es un amor. Huye de las relaciones que te empequeñecen y te deterioran como persona, puesto que siempre hay  esperanza ahí fuera, siempre hay hombres y mujeres dispuestos a amarte desde lo más profundo de su corazón y a entregarse a ti por completo, con respeto y sin producirte dolor.Acaba con los amores que matan.

jueves, 9 de octubre de 2014

Origen de La Mocadorá


La Mocadorada del 9 d’octubre, diada de Sant Donís, és un costum originari de la ciutat de València que consisteix en regalar a la persona estimada un mocador ple de dolços de massapà amb la forma d'elements propis de la pirotècnia i de les fruites i hortalisses valencianes.

Al llarg de la història moltes comunitats, inclús pertanyents en àmbits culturals diferents i distants, han decidit dedicar una festa en honor als enamorats o, més genèricament, a l’amor. Aquest dia tots els que senten que estan enamorats ho demostren de forma extraordinària mitjançant la realització de determinades ofrenes i regals (flors, dolços, llibres...) a la persona estimada.

A la majoria de països de l’òrbita anglosaxona, el dia dels enamorats se celebra el 14 de febrer, diada de Sant Valentí. A la Xina, en canvi, el dia de l’amor es festeja tradicionalment el setè dia del setè mes del seu calendari lunar i s’anomena Qi Xi o festa del doble set. Al Principat de Catalunya, el dia dels enamorats és el 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i com a evolució de l’antiga Fira dels Enamorats qu
e se celebrava a Barcelona. A València, en canvi, el dia dels enamorats és el 9 d’octubre, diada de Sant Donís o Dionís, coincidint amb les celebracions històriques de record a la data de fundació del Regne de València per part del rei Jaume I. 

Origen de la festivitat

La llegenda explica que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seva esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’apreci, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda.

El Nou d'Octubre, que coincidia amb la diada de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 com a data de fundació del Regne de València i des d’aleshores s’ha anat celebrant sense interrupció. Des dels segles XV al XVIII, les festes de l’entrada del rei a la ciutat foren molt populars i consistien en el llançament d’uns coets especials, anomenats “piulets i tronadors”, des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.

Amb l’arribada de Felip V, però, s’aboliren tots els furs valencians i amb ells les festes del Nou d’Octubre, així com altres costums valencians. La història explica que, aleshores, el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers i confiters valencians, s’empescaren una manera de poder seguir celebrant la festa en honor al seu patró i al mateix temps diversificar la seva oferta. Per això, crearen la mocadorà: uns postres dolços que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses.

La Mocadorada


Avui, la mocadorada, també anomenada "mocaorà", és un mocador de roba agafat per les quatre puntes que conté tots aquests dolços artesans. El tronador i les piuletes estan fets a base de massapà cuit en parts iguals d’amela i sucre i rebaixat en ous. Són unes barres farcides de rovell a les que es dóna forma en record a aquests elements de la pirotècnia i que posteriorment es couen i ensucren. Les fruitetes són dolços fets de massapà cru de diferents colors i que tenen forma de diferents fruites i hortalisses (taronja, espàrrec, meló...). La mocadorà s’embolica primer dins un plàstic i després en un mocador de roba. Cada 9 d’octubre, tots aquells que es consideren enamorats regalen la mocadorà a la persona estimada en senyal d’amor, imitant així el que feren els habitants de la València quan el rei Jaume I arribà a la ciutat. En algunes famílies, també es costum regalar la mocadorà a la mainada i a la mare.

La mocadorada es compra al matí del Nou d’Octubre en qualsevol pastisseria i compta amb uns 400 grams de dolços i el mocador, que es tria a part. El preu de cada mocadorada depèn de la qualitat del mocador i de la quantitat de dolços, però per norma general costa al voltant d’uns 30 euros. La mocadorà es consumeix després de dinar, sovint acompanyat de vi dolç i mis
tela. 

Malgrat que s’ha vinculat sempre als coets d’artifici i les fruites, la mocadorà ha estat vista també des d’un altre perspectiva. En efecte, hi ha qui ha volgut veure en aquest costum reminiscències d’un antic culte a la fertilitat: les dues peces de massapà, la piuleta i el tronador, són una representació dels òrgans sexuals masculins i femenins, i les dolces fruitetes, el resultat de la unió carnal.

La mocaorà, avui

Siga com siga, en els darrers anys el costum de regalar aquestes dolçaines i llaminadures ha anat guanyant popularitat més enllà de la ciutat de València i sobretot en poblacions veïnes de l’àrea metropolitana. Segons el Gremi de Forners i Pastissers de València, aquests dies es venen uns 70.00 quilos de massapà (any 2004), una quantitat que s'incrementa cada any per a l’elaboració d’aquests dolços fets de forma 100% artesana, sense que hi intervinguen cap màquina. 

Plástica ( 6º), Plástica (5º), Plástica (4º)

"IV Concurso de Máscaras"
Con los propósitos de disfrutar  y motivar en las  artes plásticas, así como  potenciar la creatividad , un año más, las profesoras de plástica de 2º y 3º Ciclo de primaria, os invitan a participar en la cuarta edición del concurso de " Mi máscara y yo...".
Os recordamos que este año tenemos unas nuevas bases:
.- Cada participante deberá  realizar una máscara, única y original.
.- Solo se admitirán los trabajos hechos con papel, cualquier clase de papel y pintados o decorados en 3 colores diferentes, como máximo.
.- El último día para recoger los trabajos será el 30 de Octubre.
Os invitamos a realizar con ilusión vuestra máscara!!!!!!!

miércoles, 8 de octubre de 2014

Valencià ( 4t. ESO),

Teodoro Llorente i Constantí Llombart


Valencià ( 4t. ESO),

La poesia de la Renaixença

Valencià ( 3r. ESO),

La poesia trobadoresca

Valencià ( 3r. ESO),

El reportatge i la crònica

Valencià ( 3r. ESO),

Els préstecs i els barbarismes:

Valencià (2n.ESO),

La publicitat 

Valencià ( 1r. ESO),

 CAMP SEMÀNTIC 


Valencià ( 1r. ESO),

Els mitjans de comunicació

Valencià ( 4t. ESO),

Preguntes:
2.1.- Què és el comerç just?
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 23-X-2014).
2.2.- Buscar informació : L´ONG " Petjades".
Resposta: en fulla de paper. ( fins al 23-X- 2014).

2.3.- És suficient el marc legal actual per a la normalització  de la nostra llengua?. Justifica- ho.
En todo cas, penses que fem un ús adequat d´aquest marc?.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 26-X-2014).

Valencià ( 3r. ESO),

Preguntes:
2.1.- Quins objectes conté la teua tauleta de nit?. Has patit  insomni alguna vegada?.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 24-X- 2014).

2.2.- És correcta la forma col.loquial : Què  tal?. Cal dir?.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 24-X-2014).

2.3.- Creus que pot haver-hi una societat totalment bilingüe, es a dir, què els usos d´ambdues llengües estigueren equilibrats?. Raona la resposta.
Resposta: En fulla de paper. ( fins al 27-X-2014).

Valencià (2n.ESO),

Preguntes:
2.1.- Què és el comerç just?.
Resposta: en fulla de paper. ( fins al 23-X-2014).

2.2.- Busca informació sobre: L´ONG " Petjades".
Resposta: En fulla de paper. ( fins al 23-X-2014).

2.3.- Què és el sectarisme i la discriminació?.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 26-X- 2014).

2.4.- " Cauen i Cauran " són dues formes del mateix verb, però en una la " u" és semivocal, i en l´altra consonant.
Digues quina és cadascuna i explica prquè.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 26-X- 2014).

Valencià ( 1r. ESO),

Preguntes:
2.1.- Llig l´oració següent: " Senyor Robert, no oblide el paraigua!". Identifica el nucli del subjecte i el del predicat. Concorden en gènere i nombre?. És correcta l´oració?. Sabries explicar per què?.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 23-X-2014).

2.2.- Busca algunes parelles distintes que només es diferencien pr l´obertura de la "e" i de la "o". Indica què significa cada mot.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins al 23-X- 2014).

2.3.- Explica algunes situacions de deslleialtat lingüística i quina seria l´actitud correspondent d´acord amb els principis de la lleialtat.
Resposta: jegea@santisimo.es ( fins 27-X-2014).

sábado, 4 de octubre de 2014

¿Quieres un consejo ?,

36" NINGÚN HOMBRE ES LO BASTANTE BUENO 
PARA GOBERNAR A OTRO SIN SU CONSENTIMIENTO."

                                                                             ABRAHAM LINCOLN


Hay personas que, sin darse cuenta o dándose, se relacionan con los demás en términos de autoridad, orden o jerarquía. Los criterios pueden ser muchos, desde a edad hasta la clase social o la experiencia previa. Sin embargo, en la vida, ésta es la peor manera de establecer relaciones afectivas; nadie es mejor que otro ni merece más respecto. Frente a verbos como obligar, mandar, ordenar... enfréntate con otros como compartir, aconsejar, escuchar. No olvides que mandar es la peor manera de relacionarse con los otros.

viernes, 3 de octubre de 2014

Libros para leer en otoño...,

" La camarera de Bach", de  Antonio Gómez Rufo, es una novela que transcurre en los años inciertos que vivió Europa a mediados del siglo XVIII.
Un retrato inolvidable de una criada alemana, ayudante de cámara del compositor Johann Sebastián Bach, cuyo peregrinaje vital ser convierte en símbolo de la transformación de una época tan crucial de la historia. Escrita con buen gusto, de las que ser disfrutan por su ambientación y estilo.